Георгијевска трака

Шта је Георгијевска трака као симбол слободе и ослобођења!!!Çâåçäà è çíàê îðäåíà Ñâÿòîãî Ãåîðãèÿ I ñòåïåíè 47361321-gergievskaj_lenta

9-ог децембра, Русија празнује Дан хероја отаџбине. Овај празник има своју дугу историју. До 1917. године, овај дан су славили носиоци  ордена Светог Ђорђа, више војне награде руске империје.
Орден Светог Ђорђа победоносца, установила је пре 241 годину, царица Екатарина Велика. Дуго времена је овај орден важио за најпоштованију и најважнију награду у Русији, јер се додељивао за личну храброст, показану на бојном пољу. Носиоци овог ордена, уживали су посебан углед .  Онај ко би добио сва 4 степена, био је сматран пуним носиоцем ордена Светог Ђорђа. За сву историју постојања тј. додељивања овог ордења, ово звање добило је свега 4 човека.  Први од њих, био је Кутузов- прослављени руски војсковођа,  чувен по томе што је победио Наполеонову војску. Важно је поменути, да је у протоколу стајало, да ни високи друштвени положај, ни раније заслуге ни ране задобијене у боју, не могу бити повод за добијање овог ордена. Орденом Светог Ђорђа био је награђиван само онај ко је „ лично предводивши војску, извојевао победу над непријатељским силама“.
„За службу и храброст“-  била је крилатица ордена Св. Ђорђа. У фебруару 1807. године, био је додат још и знак- тј „Ђођев крст“,  којим су били награђивани војници и подофицири. Сребрни крст на траци Светог Ђорђа, у Русији познатој као „Георгијевска лента“, могуће је било добити само за конкретне подвиге на бојном пољу- на пример за спашавање официра. После октобарског преврата, после којег је нестала руска царевина, орден Светог Ђорђа је укинут. Тек указом руског председника 2000.године, обновљено је додељивање овог ордена, у смислу војне награде. Вратила се и „Георгијевска лента“- црно-наранџаста трака постала је симбол војне славе и врлине.
Већ 5 година уочи празника победе над фашистичком Немачком, појављују се ове наранџасто- црне траке на улицама руских градова. Могу се видети на плакатима и на школским руксацима, на женским торбама и на дечјим колицима.  „Завезао сам Георгијевску ленту око антене свог аутомобила и истог дана видео још десетак аутомобила са истим тракама“- говори један од учесника акције  „Наша победа“.

Мој деда је погинуо у рату, под Лењинградом. Био је обични учитељ, а не херој, али је учествовао у рату како би заштитио своју отаџбину. Ова трака је успомена на њега и на све који се нису вратили из рата“
Током прве 4 године, у Русији је било подељено више од 4 милиона трака, а тој су се акцији прикључили и Израел, САД, Канада, земље Персијског залива, као и грађани многих европских земаља. Космички брод  „Прогрес“ доставио је симбол Дана Победе на Међународну космичку станицу. Прошле године, током празновања Дана Победе,  13 милиона људи је добило „Георгијевску ленту“.